Friday, February 3, 2017

Beli barang keperluan baby & bersalin secara online

Bila dah nak masuk 7 bulan pregnant aritu, aku dah mula beli barang-barang keperluan baby. Ada yang aku beli kat kedai & ada yang secara online. Meh aku promote barang-barang yang aku beli online, kebanyakan barang aku beli dari Lazada sebab murah dan postagenye kadang2 free. Rajin2lah survey lagi2 time sale.

Thursday, February 2, 2017

Counting Days

Alhamdulillah, pejam celik dah masuk 38 minggu kandungan aku. 38 minggu weh! Means tinggal lagi 2 minggu sebelum EDD. EDD aku 15 Feb 17. Bila dah masuk tahun 2017 ni, aku sambung checkup kat Tunku Azizah je, tak pergi lagi kat Klinik Kesihatan lagi dah sebab aku dan suami dah decide nak bersalin kat sini, InsyaAllah. Bila sambung checkup kat Tunku Azizah ni, aku tak payah nak amek cuti sbb checkup boleh buat malam, weekdays. Dah nak masuk 9 bulan aritu, checkup dah start tetiap minggu.

Monday, October 31, 2016

2nd Trimester Stories

Alhamdulillah. Sekarang dah selamat masuk stage 3rd trimester, jadi bolehlah aku cerita sikit2 pengalaman masa trimester kedua.

My 4th Pregnancy Story - 1st Trimester

Pejam celik pejam celik, kandungan aku dah masuk 6 bulan setengah. Alhamdulillah. Seronok sangat kali ni sebab semuanya berjalan lancar. Dapat jugak aku merasa pengalaman mengandung macam orang lain.

1st Trimester & Checkup di Tunku Azizah Women & Children Hospital, Sri Rampai (TAWCH)
Aku dapat tau aku pregnant aritu masa bulan 6. Masa tu delay period ntah berapa hari. Selalu kalau delay sehari 2 pun aku dah buat UPT test. Eksited nau. Alhamdulillah - 2 lines. Masa tu pulak bulan puasa, jadi haruslah puasa aku banyak tinggal sebab takut kalau2 kandungan aku tak cukup nutrien dan sebagainya. 11 hari jugak aku kena ganti nanti. Takpe, yang penting kandungan sihat.

Sejak aku gugur kali ke-2 tahun lepas, aku memang buat follow up kat TAWCH. Check kenapa kerap gugur pun kat sini. Masa January 2016 aku ada buat follow up checkup, doctor amek darah & buat Pap smear. Lepas result keluar, doc bagi ubat and suruh cuba conceive lepas 3 bulan. So result keluar dalam ujung bulan 1, makan ubat 3 bulan, lepastu cuba lagi... Alhamdulillah, kandungan menjadi.

TAPI,

Thursday, April 14, 2016

#Newphone from Celcom

Sebulan dah aku pakai telefon baru. Target nak pakai Iphone6s tak kesampaian sebab mahal melampau. Tapi tak pe lah, Samsung pun ok what? Aku memang #teamsamsung. Barang letrik kat umah aku pun sume Samsung. Sebelum ni pun aku pakai Samsung S3 Mini. 3 tahun jugak S3 mini tu berjasa untuk aku. Sekarang, S3 mini tu masih boleh pakai, tapi setiap manusia haruslah ada kemahuan kan, nak kan barang baru. Githew. Hehehe.