Friday, November 29, 2013

Travel Diary : Singapore

Cerita dah basi, tapi nak update jugak. Cerita bulan 9, 2013. Trip ke The Lions City - Singapore!


Walaupun Singapore ni kat seberang je, tapi ni 1st time jejakkan kaki kat sini. Ni trip ke-5 selepas 9 bulan kawen. (Sepatutnya trip ke-6 dah, tapi trip ke-5 nak pegi Langkawi cancel sbb kes ektopik)

Macam biasa, naik AirAsia, tiket murah usben beli masa bertunang.

Disebabkan ni budget trip & exchange rate dari RM ke Singapore dollar sangat jauh bezanya (RM28.00 = $10), kami tinggal kat Hotel cikai je around Geylang town. Taknak lah mention name hotel sebab hotel budget je. 

Total RM utk Hotel utk 3 malam = +-RM500

Singapore Day 1

Changi Airport - Geylang - Arab Street - Haji Lane - Singapore Flyer

Dari LCCT ke Changi Airport cuma 1 hour. Bila sampai, kami teros ke MRT Station. Kat Singapore ni, MRT adalah public transport yang paling senang dan pantas. Untuk 4 hari 3 malam kat sini, kami beli Singapore Tourist Pass (STP). Bayar $30 untuk 3 hari. $10 tu deposit je so bile pulangkan kad tu nanti, dia akan pulangkan balance $10. STP ni mcm kad touch n' go, tapi unlimited untuk tempoh tertentu. Total STP utk 2 orang - $60.

TIPS : Amek Singapore Map kat Airport & MRT Map kat MRT Station.

Dari Changi station, kami turun di station AlJunied. The nearest MRT station nak ke hotel. Jalan kaki dalam 10min jugak nak ke hotel. Sampai hotel, check-in, rehat kejap, pastu get ready nak gi jalan2. 

By MRT : Kallang to Bugis

Dari MRT station,kami jalan terus ke Arab Street sebab nak cari makan. Singgah Zam Zam Restaurant and ordered murtabak ayam. Murtabak Zam Zam memang recommended kalau datang sini. Memang sedap.Walaupun kat KL ada restoran zam-zam, tapi tak sama macam kat Singapore punye. 



Masjid Sultan, Arab Street
Ok, perut kenyang, perjalanan di teruskan. Cuci mata & amek gambar kat Arab Street & Haji Lane sekejap. Pastu terus merayau ke Singapore Flyer, turun MRT di Promenade Station. Jauh jugak berjalan dari MRT nak ke Singapore Flyer ni, dlm 10mins. Sampai situ & amek gambar je. Tak naik pun. Kalau nak naik Singapore Flyer tu dalam $30 kot sorang. Dari sini, boleh nmpak Marina Bay Sands dari jauh. Dah abes jalan-jalan & amek gambar, terus balik hotel. Simpan tenaga untuk hari ke-2.

Haji Lane St.




Singapore Day 2

Geylang - Vivocity - Sentosa Island - Universal Studios Singapore (USS)

Kalau dah pergi Singapore mesti lah kena pergi USS. Yer tak? Tiket mahal ke murah, mesti, wajib, harus kena pegi. Kalau tak pergi mmg tak lengkap percutian ke Singapore.

Tiket kami dah beli awal, through USS Official Website. Harga $123 utk 2 person (Masa tu ada Maybank Promo). Ringgit M'sia dalam RM33+ kalau ikot exchange rate masa tu. 

Dari Geylang si paku geylang, kami naik MRT ke Vivo City Mall. Pastu tukar naik Sentosa Monorail. Sekejap je. Breakfast dulu kat Vivo City Mall tu isi perut. Lagi 1, kalau nak pergi USS ni kena pegi awal sebab confirm memang seharian kat dalam tu.


Around 10am. Lepas berpossing depan globe besar UNIVERSAL tu, jemputlah masuk ke dalam pula. 

Masa kami masuk tu, tak ramai lagi. Macam masuk bandar sebelum kedai2 bukak gitew feeling die. Macam orang2 lain, berposing lah kami seterusnya. 

Okay, kat dalam ni ada 7 Zones. So, I cerita sikit2 je la yer tak pun tengok je la gambar.

1. Hollywood
2. New York
3. Sci Fi
4. Ancient Egypt
5. Lost World
6. Far far away
7. Madagascar

Kami pergi ikot turutan sebab semuanye sebelah2. Boleh dikatakan semua benda kat dalam tu kami naik + main. Walaupun takut, ku gagahkan jua, especially 'Mummy Ride', sumpah tak nak naik lagi. Nasib baik jugak roller coaster yang besar tu tutup, tapi kalau bukak pun memang tak akan naik pun. Never!

Okaylah babe. Enjoy the picture!











End of Day 2 at Singpore. Sehari suntuk di USS.

Singapore Day 3 

Hari ke 3 dimulakan dengan Bismillah. Eceeceh. Breakfast kat mamak dulu pekena roti canai + nescafe tarik.

Seperti biasa, naik MRT dari AlJunied ke Orchard Road. Turun di station ** kemudian menapak sepanjang Orchard Road, jalan2 cuci mata saje (+ tumpang toilet).


Dari Orchard road, kami mencari Singa tepi laut - The Merlion. Kat Merlion Park. Amek gambar je pun, tanda kita pernah jumpa si singa ni. Dari sini boleh nampak Marina Bay, Promenade and etc.
  



Then, Chinatown. 1 word : heaven! Chinatown ni mcam Petaling Street kat M'sia tapi bukan jual barang2 branded yang fake. Deyorang jual barang2 yang memang sesuai utk buat souvenior. Murah giler I tell you. Contohnyer T-shirt putih yang murah tu cuma $10 utk 3 helai, keychain boleh dapat 12pcs/$2, scarf (knon2) satin 3pcs for $10 dan macam2 lagi.
Tapi most of barang kat sini biasa je. Kebanyakannya ada kat M'sia kecuali ada tulis Singapore tapi macam biasalah -'Made in China'. Tak rugi pun kalau nak beli kalau benda tu xde jual kat M'sia ataupun cheaper dari M'sia.


Dari Chinatown, kita ke Little India plak. Memula ingatkan macam kat Masjid Jamek, KL tapi hampeh. Takda ape yang menarik kat sini. So sekejap je pusing pastu pegi tempat lain plak.

bersambung...

Sunday, November 17, 2013

Travel Diary : Kota Kinabalu & Ectopic Pregnancy [Part 2]

Sambungan cerita bercuti kat Sabah. Part 2 pulak.

Sampai K.K, ktorang tros check-in. Hotel Eden 65 kalau tak salah. Hotel biasa je tapi cantik dan selesa. Rehat2 dulu sebelum sambung nak jalan2 kat K.K. Masa tu plan petang nak tengok sunset kat Tanjung Aru, so plan nak gerak ke sana dalam pukul 6pm. 




So, around 6pm dah ada kat Tanjung Aru. Tepi pantai. Cantik tempatnye. Ada banyak kedai makan jugak kat situ. Sunset kat situ cantik sangat. Dah lepas tgk sunset, ktorng makan seafood kat foodcourt area situ. 


Lepas makan, ktorng decided nak terus pergi klinik sebab sakit dah tahap kronik teruk. 

SAKIT TAHAP KRONIK TERUK??

Sebenarnya.... sehari sebelum pergi KK, perut ni dah rasa sakit yang teramat sangat. Tapi sebab nak berjalan, tak layankan sangat sakit ni. Masa otw pergi Kundasang dan sepanjang perjalanan pergi dan balik tu pun perut memang sakit teramat sangat. Tapi I ni pulak jenis malas nak ngada2 sikit2 cakap sakit so sepanjang masa kuatkan badan je la. Sepanjang tengah sakit tu jugak memang tengah period kali ke-2 dalam masa sebulan. 

Selasa, 22 Apr 2013 - City Medical Clinic

So, ktorng pergi klinik around KK town. Dah citer kat doctor pasal sakit perut ni. Doc siap ketuk2 perut sambil ckap perut keras then dia suruh ambil urine utk UPT. Masa nurse amek urine tu, I siap bagitau kat dia "I period tau". Dia buat muka pelik sambil tanya "Dah bagitau doctor?". I menganguk je.

Masuk bilik doctor. Tunggu dengan hati tak tenteram. Usben ada kat sebelah. Nurse masuk sambil bawak urine test result. Doctor terus bagitau "U pregnant la.." Ha? Pregnant? 1001 benda tiba2 dalam kepala. Tengok muka usben kejap sambil senyum, happy sebenarnya. TAPI.... "kalau I pregnant kenapa perut I sakit sangat2?" "Pastu kenapa I period?"

Doctor tu diam pastu dia cakap "I suspect U mengandung luar rahim or ectopic pregnancy". Soalan bodoh pun keluar "mengandung luar rahim tu apa? boleh ke masuk kan dia kat rahim?". Doctor tu explain skit2 and terus bagitau yang kalau dah mengandung luar rahim memang kene operate terus. Kami ni dah la dalam mood bercuti tetiba kena mcam ni. Tuhan je la yang tahu perasaan kami masa tu. Then doctor tu suh relax dulu sebab dia tak boleh nak confirmkan dulu. Dia bagi bekas utk ambik 1st urine esok paginyer then buat UPT lagi. Kalau negatif xpe..kalau positif, kena buat ultrasound utk confirmkan then terus kene operate.

Balik hotel terus xde mood. Call mak kat kampung bagitau keadaan masa tu sambil menangis. Maunyer x menangis. Kalau kena kat semenanjung xpe jugak, ni jauh kat Sabah nun. Ktorng ber2 je pulak tu, xde sedara mara kat situ.

The next day, pagi2 dah ambil urine. Hati memang dah x sedap. Siap2 pastu terus keluar. Sebelum pergi klinik, isi perut dulu. Order nasi lemak. Btw, orang Sabah memang makan apa2 dengan sup ea? Sebab masa order nasi lemak tu die siap bagi sup kosong. 

Pegi klinik. Check urine. Positif pregnant. Full stop. Doctor dah buat appoinment kat Klinik lain utk buat ultrasound kol 11am. Masa tu baru kol 8-9 am. So ada byk masa lagi. Walaupun hati x tenteram, smpat lagi merayau kat KK town. Pegi amek gambar kat depan Menara Tun Mustapha.



Rabu, 23 Apr 2013 - Rafflesia Medical Diagnostic Centre Sdn Bhd.

Before kol 11 ktorng dah terus pegi kat Rafflesia Medical Diagnostic Centre Sdn Bhd. Buat ultrasound and doctor confirmkan betul memang mengandung luar rahim. Ada banyak liquid and tiub fillapio belah kanan dah pecah. Tuhan je yang tahu perasaan kami masa tu. Blank terus. Tak tau nak buat apa lepas tu. Doctor advise tros pegi hospital untuk operation sebab benda ni high risk. Kalau x buat immediately boleh pengsan and meninggal terus. Takut sangat :(

Hospital Likas, Kota Kinabalu

As per doctor punya advise, kami ke Hospital Likas. Terus ke Wad Emergency. Tunjuk surat and masuk bilik untuk further checking. Dia amek urine and buat ultrasound lagi. Masa lepas amek urine tu, sempat lagi nurse tu cakap.. "Tahniah yer puan, Puan mengandung" sambil tersenyum. I dah x pikir apa dah masa tu, terus menangis sebab apa yang dia ckap tu dah xde makna dah. Nurse tu plak mcm pelik, kwn dia kat sebelah tros explain yang I ni kena ectopic. Pastu dia cepat2 mintak maaf. Xpelah dik, nak buat camane. 

Dah dekat stengah jam pastu, ada doctor dtg, tgk report and bagitau yang dia akan buat operation terus. Then I request panggil usben I kat luar, kesian dia..mesti dah blank sangat dah masa tu. Bila nmpak usben masuk je, automatik tros menangis teruk. Sedihnyer masa tu. Dah la kat tmpat orang. Takde tempat nak mengadu masa tu. Yang ada pun semua jauh kat semenanjung. Then usben tenang kan and kata dont worry about him, yang penting I akan ok lepas operate nanti. In sya Allah. Die pesan baca doa banyak2 masa nak masuk operation room tu.




Nak di pendekkan cerita, 2 jam dalam operation room. Tiub fillapio belah kanan kena buang. Alhamdulillah, operation lancar je. Then kena warded 2 malam. Masa kene warded tu paling tak best. Masa usben datang la perasaan paling sayu sebab usben datang sekejap pastu kena balik sebab visiting hour kejap jek. Masa kena operation tu hari selasa, and tiket flight balik KL patutnye ari rabu, and of courselah doc tak bagi balik KL tros masa tu, kena stay at least sminggu kat KK. 

Usben bagitau, dia tumpang rumah uncle abang dia punya kawan. Nasib baik ada jugak orang yang sudi nak bagi tempat berteduh masa tu. Lepas 2 hari kat wad, doctor bagi discharge. Dapat cuti 28 hari. Usben uruskan untuk discharge, pegi amek ubat & bayar bil. Percaya tak, bil operation & kena warded 2 hari tu x sampai RM100 pun. Sebab kat hospital kerajaan, kalau private hospital maunyer kene 10k agaknye. 

Uncle Ten (uncle yg bagi tumpang rumah) jemput ktorng kat hospital. Friendly orangnye. Masa tu rasa lega sikit sebab dah keluar hospital. Sampai kat rumah dia, jumpa plak wife Uncle Ten, Auntie Ebone. Cantik. Rasa bersyukur sangat2 masa tu sebab Allah temukan ktorng dengan Uncle Ten & Auntie Ebone. Dieorang baik sangat. Dah la baru kenal tapi sudi bagi ktorang tempat tggal. 2 malam ktorang tumpang rumah Uncle Ten & Auntie Ebone. Layanan yang die orang bagi memang 1st class. Auntie Ebone pandai buat kuih, cake, pavlova and etc. Siap jual lagi. 

Hari Khamis tu jugak usben beli tiket flight baru. Terus beli untuk ari Sabtu. This time usben beli tiket MAS sebab AirAsia masa tu mahal melampau. Alhamdulillah, tiket dah beli so tinggal hari nak balik je. Segan sebenarnya tumpang rumah orang lama2. Lagipun rasa tak sabar nak balik Semenanjung. 

Hari sabtu, seperti yang dirancang, Uncle Ten hantar ktaorng kat airport. Sebelum tu sempat sggah beli kuih cincin. Masa kat airport tu, usben ckap terima kasih sangat2 kat Uncle Ten. Kalau xde Uncle Ten xtau la apa nak jadi dgn ktaorng masa tu. Allah duga kami dengan 1 benda yang tak di jangka tapi Allah temukan kami dengan kenalan baru yang akan kami ingat smpai bila2, In sya Allah.

End of Sabah trip.


Travel Diary : Kundasang & Kota Kinabalu [Part 1]

Rasanya, dalam banyak2 pergi bercuti, masa pegi Sabah la percutian & pengalaman yang tak boleh nak lupa sampai bila-bila. Jarang rasanya orang pergi bercuti sambil kena masuk hospital secara tak sengaja, kan? Ni cerita bulan April 2013. Ala-ala throwback la.

Plan nak pegi Sabah memang dah lama dirancang. Dari masa tunang lagi. Masa tu usben beli tiket murah AirAsia, so memang lepas kawin la baru pegi. Ini percutiaan ke-4 kami lepas 4 bulan kahwin selepas Cameron Higlands, Bali & Penang. 

Sabah Trip Day 1



Itinerary nak pegi Sabah dah perfect. 4 hari 3 malam. 1 malam kat Kundasang & 2 malam lagi kat KK. Ktorg smpai Kota Kinabalu dalam tghari ari ahad (21 Apr 13), kereta sewa dah tunggu kat airport -dah siap booking awal2. Dapat Myvi, ktorng tros shot ke Kundasang. Dalam 2 jam jauhnyer. Perjalanan masa tu memang mencabar tak hingat sebab hujan lebat giler. Jalan plak kabur & mcm ular-bengkang bengkok. Kalau apa-apa jadi masa tu, memang berserah je la. Eh lupe plak kite, masa otw nak ke Kundasang tu ktorng singgah Rumah Terbalik & Jambatan Tamparuli. Kena ikot itinerary katakan. 


Rumah Terbalik (Upside Down House) - Tamparuli, Sabah.
Harga tiket - RM10/per person
Ingatkan ada banyak rumah, rupenyer sebuah jek. Dari laman rumah, kereta sume terbalik, dah masuk rumah, memang semua terbalik jugak. Ok la, kagum jugak sikit. Seperti biasa, beli fridge magnet sebagai hiasan di peti ais.


 



Jambatan Tamparuli - foc
Jambatan ni tergantung. Tinggi jugak. Kalau gayat mesti tak berani nak naik atas jambatan tu. Ktorang pegi sebab nak tgk sendiri jambatan tergantung tu sambil ambik2 gambar. Jambatan ni terletak kat small town Tamparuli, kat area jambatan ni ada pasar tapi nampak macam kotor sikit & banyak anjing. 




Perjalanan diteruskan. Lepas lebih kurang 2 jam bertarung dengan hujan lebat, akhirnya kami sampai di pekan Kundasang. Kami menginap di Kinabalu Pines Resort. Menarik chalet kami ni sebab macam rumah papan gitew tapi a bit horror sebab sebelah dgn hutan2 skit. Masa baru check-in tu tak nampak apa-apa sangat sebab gelap & hujan lagi. Well, Sabah kan cepat sejam dari semenanjung, so 6pm dah macam 7pm. Maghrib pun around 6pm kalau tak salah. Malam tu kami dinner KFC je kat pekan. Keadaan cuaca? Masih hujan renyai2 and sejuk teramat sangat.

Sabah Trip Day 2

Selamat Pagi! Pagi-pagi usben dah kejut suruh tengok luar tingkap. OMG! Gunung Kinabalu depan mata. Indahnya ciptaan mu Ya Allah. Tak berenti2 amek gambar sebab teruja nampak Gunung Kinabalu depan mata. Dah puas amek gambar kat area chalet, terus pegi breakfast, then check-out.







Kinabalu Park, Kundasang
Harga tiket - RM3/per person

Lepas check-out, ktorng troskan perjalanan pegi Kinabalu Park.  Kat sini boleh tengok Gunung Kinabalu lagi dekat. Ramai jugak orang yang nak naik gunung dari sini.




Kundasang War Memorial, Kundasang
Harga tiket - RM2/per person

Tempat ni memang A must-visit place in Kundasang. Kalau tak singgah rugi sebab nanti tak tau pasal history kat sini. Lagipun tempat ni cantik. Ada bendera2 Australia & British dan ada Australian Garden, the English Garden, the Borneo Garden and the Contemplation Garden and Pool. Baca history skit2 and amek gambar pastu chow.







Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang
Harga tiket - RM2/per person

Kalau pergi Kundasang tapi tak singgah sini memang rugi sebab kat sini kite boleh feeling2 kat New Zealand gitew sambil tengok lembu2 and kambing comel. Seriously, kambing2 kat sini memang comel and mcam pandai pose kalau kita nak amek gambar die. Kalau nak bagi deyorng makan kena bayar RM1 untuk beli rumput -ada jual kat kandang tu. Tak rugi pun bayar singgit tu sebab kite akan rasa puas tengok kambing & lembu tu makan dari tangan kite.
Lepas tgk lembu & kambing comel kat kandang, singgah kedai die utk beli susu & fridge magnet lagi utk hiasan peti ais.






Poring Hot Springs, Ranau
Harga tiket - RM3/per person


Masa memula nak pegi sini mcam ada rasa menyesal sikit sebab jauh jugak dari pekan Kundasang tu. Tapi sebab dah plan nak pegi so teruskan je la. Masuk sini patutnya boleh guna tiket masa nak masuk Kinabalu Park tu tapi sebab ktorng tak tau, so dah rugi RM6 untuk tiket. 
Kat sini ada banyak kolam air panas. Kolam ala-ala swimiming pool pun ada. Kalau nak mandi boleh, nak rendam kaki je pun boleh. Ktorang rendam kaki je la pun sebab takde plan nak mandi pun. 

Habis cerita kat Kundasang, perjalanan di teruskan. Balik K.K. 2 jam lagi perjalanan. But our day 2 belum habis lagi..to be continue...




Next : Tanjung Aru, Kota Kinabalu & Emergency check-up.