Monday, October 31, 2016

2nd Trimester Stories

Alhamdulillah. Sekarang dah selamat masuk stage 3rd trimester, jadi bolehlah aku cerita sikit2 pengalaman masa trimester kedua.

My 4th Pregnancy Story - 1st Trimester

Pejam celik pejam celik, kandungan aku dah masuk 6 bulan setengah. Alhamdulillah. Seronok sangat kali ni sebab semuanya berjalan lancar. Dapat jugak aku merasa pengalaman mengandung macam orang lain.

1st Trimester & Checkup di Tunku Azizah Women & Children Hospital, Sri Rampai (TAWCH)
Aku dapat tau aku pregnant aritu masa bulan 6. Masa tu delay period ntah berapa hari. Selalu kalau delay sehari 2 pun aku dah buat UPT test. Eksited nau. Alhamdulillah - 2 lines. Masa tu pulak bulan puasa, jadi haruslah puasa aku banyak tinggal sebab takut kalau2 kandungan aku tak cukup nutrien dan sebagainya. 11 hari jugak aku kena ganti nanti. Takpe, yang penting kandungan sihat.

Sejak aku gugur kali ke-2 tahun lepas, aku memang buat follow up kat TAWCH. Check kenapa kerap gugur pun kat sini. Masa January 2016 aku ada buat follow up checkup, doctor amek darah & buat Pap smear. Lepas result keluar, doc bagi ubat and suruh cuba conceive lepas 3 bulan. So result keluar dalam ujung bulan 1, makan ubat 3 bulan, lepastu cuba lagi... Alhamdulillah, kandungan menjadi.

TAPI,